Το Wing Chun, είναι μια κινέζικη πολεμική τέχνη της οικογένειας kung fu. Χρησιμοποιεί επιθετική αυτοάμυνα και είναι πολύ αποτελεσματικό στη μάχη του δρόμου. Το Wing Chun δεν είναι άθλημα, όπως άθλημα δεν είναι και η αυτοάμυνα σε μια πραγματική κατάσταση στον δρόμο. Αυτή η τέχνη σου δείχνει την ικανότητα να τα βγάζεις πέρα σε δύσκολες καταστάσεις. Χρησιμοποιεί έξυπνες τεχνικές που δεν βασίζονται στη δύναμη. Σε μια μάχη στον δρόμο, συνήθως ο αντίπαλος βρίσκεται πολύ κοντά σου. Απο κοντά, η όραση δεν σε αφήνει να δείς έγκαιρα μια ξαφνική επίθεση. Το Wing Chun λειτουργεί με την αίσθηση της αφής, οι τεχνικές λειτουργούν όπως και τα αντανακλαστικά μας, γίνονται ακαριαία και χωρίς καμία σκέψη. Όπως ακριβώς θα αντιδρούσε καποιος αν τον τρυπούσε μια καρφίτσα. Σε μαθαίνει να μένεις ψύχραιμος και να αντιδράς με χαλαρό, φυσικό τρόπο. Το Wing Chun βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και γεμίζει το σώμα ενέργεια και ζωντάνια.

Το Γουίν-τσουν είναι κινέζικη πολεμική τέχνη η οποία έχει τις ρίζες της στη Νότια Κίνα. Tο Γουίν-τσουν προφέρεται επίσης Γουίν-τσαν ή Βιν-τσουν. Το Γουίν-τσουν είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πολεμικές τέχνες. Είναι το στιλ που διδάχτηκε ο διάσημος Μπρους Λι. Βικιπαίδεια

Τα μαθήματα του συστήματος του Wing Chun χαρακτηρίζονται από το δυναμισμό. Οποιοσδήποτε μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα του συστήματος αυτού είτε είναι αθλητικός τύπος, είτε όχι, ντροπαλός ή τολμηρός, αδέξιος ή με κλήση προς τις πολεμικές τέχνες, χονδρός ή αδύνατος κ.ο.κ.

Το Wing Chun είναι σχεδιασμένο μόνο για FIGHTING, είναι το μοναδικό σύστημα στον κόσμο που έχει άμυνα και επίθεση ταυτόχρονη. Έχει σχεδιασθεί για να εφαρμόζει λογική και έχει τεχνικές που βασίζονται επιστημονικώς. για να κάνει την κάθε τεχνική του στο μάξιμουμ της απόδοσης.

Δουλεύει για κάθε ηλικία, άνδρα ή γυναίκα, για ανθρώπους που είναι κοντοί, ή έχουν λιγότερη ενέργεια, αλλά εάν πραγματικά μάθουν το σύστημα και δουλέψουν σκληρά και σωστά τις ασκήσεις, θα μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα αντίπαλο.

Το Wing Chun έχει μόνο 3 φόρμες και αυτό διότι είναι μόνο με τις 3 φόρμες ένα ολοκληρωμένο σύστημα. Δεν χρειάζεται άλλες φόρμες διότι αυτές περιέχουν όλες τις κινήσεις τεχνικές για την άμυνα, επίθεση κ.λ.π. Οι 3 φόρμες είναι σχεδιασμένες για διαφορετικούς λόγους, και όχι διότι υπάρχουν στην πολεμική τέχνη. Αυτό δεν έχει το νόημα ότι η 1η φόρμα είναι μικρότερης σημασίας από την 2η ή την 3η φόρμα. Η κάθε φόρμα έχει σύνδεση με τις άλλες φόρμες και αλληλοσυμπληρώνουν στοιχεία μεταξύ τους.

Η 1η φόρμα έχει όλες τις βασικές τεχνικές, μας μαθαίνει την βασική στάση που στεκόμαστε στο Wing Chun. Μας μαθαίνει πως να δημιουργούμε την ενέργεια-δύναμη από τον αγκώνα, πως να δημιουργούμε την ενέργεια από την στάση του Wing Chun (HORSE STANCE) που πρέπει να είναι πολύ χαμηλή και σωστή. Και τέλος μας μαθαίνει την κίνηση και την σωστή θέση των χεριών και ποδιών σε τεχνικές. Η 1η φόρμα μας μαθαίνει πως επιστημονικώς να αποκτήσουμε την μέγιστη ενέργεια σε κάθε κίνηση-τεχνική. Επίσης η 1η φόρμα μας μαθαίνει την κεντρική γραμμή των κινήσεων στα χέρια μας στο σώμα μας και στην στάση των ποδιών μας.Τέλος μας μαθαίνει πως να χρησιμοποιούμε τις τεχνικές μας με όλο το σώμα μας ταυτόχρονα.

To WING CHUN είναι ένα από τα πιο έξυπνα συστήματα στον κόσμο των πολεμικών τεχνών. Έχουν μεγάλη σημασία οι λεπτομέρειες σε κάθε στάση, τεχνική, και έχει πού οικονομικές κινήσεις. Αυτός είναι ένας από τους πιο ισχυρούς λόγους ότι έχει δημιουργηθεί από γυναίκα το Wing Chun, γιατί η φύση της γυναίκας είναι ότι πρώτα σκέφτεται πολύ και μετά κινείται.

Ενώ η φύση του άνδρα είναι ότι πρώτα κινείται και μετά σκέφτεται. Η συστηματική εκπαίδευση του Wing Chun βοηθάει στο να εμβαθύνουν οι μαθητές στις αρχές του συστήματος, να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τα παρακάτω:

Πλεονεκτήματα για τα παιδιά

Τα παιδιά διδάσκονται τον αυτοέλεγχο, την ευγένεια, το σεβασμό, ενώ ταυτόχρονα γυμνάζονται με ένα καλό πρόγραμμα. Οι μαθητές χτίζουν την αυτοπεποίθηση και τον αυτοσεβασμό καθώς προχωρούν στα επίπεδα. Με αυτόν τον τρόπο, οι ασκούμενοι βελτιώνουν τη συμπεριφορά τους. Αυτοάμυνα Το Wing Chun διδάσκει τους μαθητές του να σκέφτονται αντί να πανικοβάλλονται σε μια απειλητική ή υποτιθέμενη επικίνδυνη κατάσταση κι’ έτσι να δρουν με αποτελεσματικές τεχνικές αυτοάμυνας.

Αυτοπεποίθηση

Καθώς το παιδί επιτυχώς κατακτά και προχωρά για νέους στόχους, η αυτοπεποίθηση της/ του ενισχύεται σημαντικά. Έτσι μπορεί να πει κανείς ότι το Wing Chun διδάσκει αυτό σεβασμό, αυτοπεποίθηση και αυτοκυριαρχία. Συντονισμός Το Wing Chun ‘προκαλεί’ ολόκληρο το σώμα –

Στα ομαδικά σπορ η ανάπτυξη ισορροπίας παραμελείται, ενώ στο Γουίν Τσουν όχι. Μυϊκή τόνωση * Βελτίωση αντανακλαστικών * Καρδιαγγειακή άσκηση * Μείωση του στρες * Αυτοπεποίθηση * Έλεγχο βάρους * Αυτοέλεγχο (αισθηματικό και πνευματικό)* Ανάπτυξη της δύναμης αυτοσυγκέντρωσης. Σε γενικότητες το Wing-Chun, είναι ένα πολύ επιθετικό σύστημα με θαυμάσιες και όχι περιττές επιθέσεις και άμυνες. Τα κτυπήματα που κάνουμε σε ένα αντίπαλό μας πρέπει να υποστηρίζονται με μοχλικές κινήσεις. Στο Wing-Chun μαθαίνουμε να αντιδρούμε ενστικτωδώς η από την αφή μας, και όχι με την σκέψη και την όραση. Διότι για να κάνουμε μια κίνηση άμυνας με το χέρι μας, τις πιο πολλές φορές βλέπουμε την κίνηση του αντιπάλου, μετά από την όρασή μας περνάει το μήνυμα στο μυαλό μας, και ο εγκέφαλος εφόσον σκεφτεί, ενεργεί τα συγκεκριμένα νεύρα, για να δώσουν την συγκεκριμένη κίνηση στο χέρι μας. Αυτή η λειτουργία έχει πολλά στάδια και αυτό κάνει την κίνησή μας αργή. Ενώ με την εκπαίδευση που κάνουμε να λειτουργούμε ενστικτωδώς με την αφή μας μόνο, τότε έχουμε γρήγορη κίνηση για άμυνα.

Τέλος η ουσία του Wing-Chun είναι η γέννηση της ταχύτητας. Η ταχύτητα αποτελείται από δύο στοιχεία, χρόνος αντίδρασης, και χρόνος κίνησης. Στα κολλημένα χέρια αρχικά αναπτύσσεται η ευαισθησία της επιδερμίδας στη αφή του αντιπάλου και με τα χρόνια αυτή η αίσθηση αναπτύσσεται σε απίστευτο βαθμό. Κατανοείς την κίνηση του αντιπάλου προτού γίνει, γιατί διαισθάνεσαι το ηλεκτρικό ρεύμα που περνάει στους μύες για να τους δώσει κίνηση μέσα από το νευρικό σύστημα. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι ένας μαθητής του γουιν τσουν δεν χρειάζεται να βλέπει για να αμυνθεί. Όπως και άλλα εσωτερικά συστήματα κουνγκ φου.