Οι σπόροι κακάο προέρχονται από το κακαόδεντρο, το οποίο συναντάται σε πολλές τροπικές περιοχές, ενώ πλέον εξαιτίας της ζήτησης που έχει, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών ασχολούνται εκτενώς με την καλλιέργειά του! Τι περιέχει όμως και το κάνει τόσο πολύτιμο;
Η σκόνη κακάο είναι μια θρεπτική τροφή με μια ιδιαίτερη πικρόγλυκη γεύση.
Μεγάλη περιεκτικότητά σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως το μαγνήσιο, ο χαλκός, το μαγγάνιο, ο σίδηρος, ο φώσφορος, το κάλιο και ο ψευδάργυρος! Επιπλέον, θεωρείται από τις πιο πλούσιες πηγές σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που επηρεάζουν πολλές βιολογικές διαδικασίες.
Κακάο: Οφέλη
1.Αντιοξειδωτικά
Σύμφωνα με μια έρευνα από το πανεπιστήμιο Cornell, η συγκέντρωση αντιοξειδωτικών στο ζεστό κακάο είναι σχεδόν δύο φορές πιο ισχυρή απ’ ό,τι στο κόκκινο κρασί, 2-3 φορές πιο ισχυρή από το πράσινο τσάι και 3-5 φορές πιο ισχυρή από το μαύρο τσάι. Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Chang Yong Lee, αναφέρει ότι απελευθερώνονται περισσότερα αντιοξειδωτικά όταν το κακάο ζεσταίνεται. Αυτά τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην αντιγήρανση, την αποτοξίνωση του ήπατος και του αίματος, την καρδιαγγειακή υγεία και τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου.
Εκτός από απολαυστικό, το κακάο είναι μια φανταστική τροφή επειδή μας προσφέρει 40 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα βατόμουρα, αποτελεί την πλουσιότερη πηγή φυτικού σιδήρου, περιέχει περισσότερο ασβέστιο ακόμα και από το αγελαδινό γάλα και δρα ως ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό παρεμβαίνοντας σε ορμονικές μεταβολές και επίπεδα, ενώ αν χρησιμοποιηθεί με σύνεση, μπορεί να ευνοήσει τις προσπάθειες διαχείρισης του σωματικού μας βάρους.
2.Ρίχνει την πίεση!
Σύμφωνα με μετα-ανάλυση ερευνητών στη Γερμανία σχετικά με την επίδραση που είχε το κακάο συγκριτικά με το τσάι στην αρτηριακή πίεση, το κακάο φαίνεται να είναι ο νικητής της υπόθεσης! Μάλιστα, κατά μέσο όρο η συστολική πίεση έπεφτε κατά 4.7 mmHg, ενώ η διαστολική κατά 2.8 mm Hg, κάτι που μεταφράζεται σε 20% χαμηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό και 10% χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο!
3.Βοηθάει στη μνήμη!
Οι φλαβανόλες που περιέχονται στο κακάο, συμβάλλουν στην καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία, βελτιώνοντας τη μνήμη και γνωστική λειτουργία. Κάτι τέτοιο φαίνεται να σχετίζεται και με τη βελτίωση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία επίσης παρατηρείται από την πρόσληψη φλαβανολών από κακάο!
4.Βελτιώνει τη διάθεση!
Όλοι νιώθουμε λίγο καλύτερα μόλις βάλουμε λίγη σοκολάτα στο στόμα μας, όμως μήπως αυτό δεν οφείλεται στη γλυκιά της γεύση, αλλά στο κακάο που περιέχει; Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα πολύτιμα συστατικά που περιέχει το κακάο, οι πολυφαινόλες, μας ηρεμούν και μας βοηθούν να αποβάλλουμε το άγχος.
5.Μπορεί να βοηθήσει με τις αλλεργίες!
Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι το κακάο θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση των αλλεργιών, καθώς μειώνει την απελευθέρωση ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE) στην αλλεργική απόκριση! Το γεγονός αυτό ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω έρευνα του ρόλου που παίζουν τα φλαβονοειδή του κακάο στις αλλεργίες!
6.Μειώνει τις φλεγμονές!
Ανάμεσα στα πολλά οφέλη που κρύβει το κακάο, είναι και η ικανότητά του να μειώνει τις φλεγμονές, αναστέλλοντας τον νουκλεϊκό παράγοντα κΒ. Έτσι, μπορεί να συμβάλλει θετικά σε χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις που συχνά παρατηρούνται στα καρδιαγγειακά νοσήματα, σε εκφυλιστικές ασθένειες, στο σακχαρώδη διαβήτη κ.ά.
7.Κάνει καλό στη καρδιά σου!
Πολλές μελέτες εξυμνούν το κακάο για το οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην καρδιά μας! Βελτιώνει την χοληστερίνη, αυξάνοντας τα επίπεδα της HDL (καλής χοληστερίνης), βελτιώνει την πίεση και την πήξη του αίματος, ενώ μειώνει τα μόρια προσκόλλησης- τις πρωτεΐνες εκείνες που οδηγούν τα λευκοκύτταρα και άλλες ουσίες να κολλήσουν στα τοιχώματα των αρτηριών!
Ίσως τελικά ένα ποτήρι ζεστό κακάο να ήταν αυτό που χρειαζόσουν!