Το ήξερες ότι η γλυκοπατάτα αποτελεί υψηλή πηγή της βιταμίνης Α και της βιταμίνης C; Ένα φλιτζάνι γλυκοπατάτα μας παρέχει παραπάνω από 100% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Α, ενώ ταυτόχρονα, καλύπτει το 65% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C.
Επιπλέον, με την κατανάλωση 1 φλιτζανιού γλυκοπατάτας λαμβάνουμε περίπου το 30% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Β6 και κάλιο, και ταυτόχρονα, το 50% των αναγκών σε μαγγάνιο.
Θρεπτικα συστατικα Λειτουργιες – Δρασεις
Βιταμίνη Α
– βοηθάει στην αντιοξειδωτική δράση
– βοηθάει στην προσαρμογή της όρασης στο σκοτάδι
– διατηρεί τη δομική και λειτουργική ακεραιότητα του επιθηλιακού ιστού
Βιταμίνη C
– προστατεύει από το οξειδωτικό στρες
– συμμετέχει στη σύνθεση του κολλαγόνου
– ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος
– βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου
Βιταμίνη Β6
– δρα ως συμπαράγοντας ενζύμων σε περισσότερες από 100 αντιδράσεις, οι οποίες επηρεάζουν το μεταβολισμό πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων
– παίζει ρόλο στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών και στον μεταβολισμό διαφόρων βιταμινών (π.χ. στη μετατροπή της τρυπτοφάνης σε νιασίνη)
– παίζει ρόλο στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης
Κάλιο
– βοηθάει στη ρύθμιση του όγκου των ενδοκυττάριων υγρών και της αρτηριακής πίεσης
– συμμετέχει στην καλή λειτουργία των μυών
– βοηθάει στη λειτουργία των νεύρων
Μαγγάνιο
– βοηθάει στη δημιουργία συνδετικών ιστών
– συμμετέχει στη δημιουργία των οστών
– βοηθάει στην πήξη του αίματος
– συμμετέχει στο μεταβολισμό του λίπους και των υδατανθράκων
– βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος
– συμμετέχει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου
Οφέλοι της γλυκοπατάτας:
☆ Σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών. Πιο συγκεκριμένα, το β-καροτένιο είναι μία ουσία που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα.
Όσο υψηλότερη η διατροφική αξία ενός τροφίμου, τόσο περισσότερα και τα οφέλη που μπορεί να έχει στην υγεία μας, όταν αξιοποιείται ισορροπημένα στη διατροφή μας.
☆Βοηθάει στη διαχείριση του σωματικού βάρους
Είναι γνωστό ότι οι φυτικές ίνες αποτελούν ένα βασικό «σύμμαχο» στη διατήρηση του σωματικού βάρους. Συμμετέχουν στο να μπορούμε να αυξάνουμε καλύτερα το αίσθημα του κορεσμού μας. Συνεπώς, αποτελεί μία ιδανική επιλογή για κάποιον που βρίσκεται σε διαδικασία μείωσης του σωματικού βάρους.
☆Βοηθάει στη λειτουργία του εντέρου
Όπως αναφέρθηκε, η γλυκοπατάτα περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος.
Βοηθάει στη μείωση των ελευθέρων ριζών
Το β-καροτένιο, καθώς και οι ανθοκυανίνες αποτελούν αντιοξειδωτικά που βοηθούν έναντι των ελευθέρων ριζών στον οργανισμό μας από το οξειδωτικό στρες.
Ταυτόχρονα, συμβάλλουν στην πρόληψη και τη μείωση της χρόνιας φλεγμονής στον οργανισμό μας. Επιπλέον, η γλυκοπατάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη, η οποία βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής.
☆Συμμετέχει στην υγεία των ματιών
Το β-καροτένιο αποτελεί το «πρώτο σκαλάκι» για να δημιουργηθεί η βιταμίνη Α στο σώμα μας. Η γλυκοπατάτα είναι πλούσια σε β – καροτένιο που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και χρησιμοποιείται από τα μάτια μας για την καλύτερη λειτουργία τους και τον σχηματισμό των ειδικών νευρώνων- υποδοχέων που ανιχνεύουν το φως.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Μας βοηθάει στο να βλέπουμε καλύτερα στο σκοτάδι.
☆Συμμετέχει στην καλύτερη υγεία του δέρματος
Η βιταμίνη Α αποτελεί ένα βασικό συστατικό στη διαδικασία επιδιόρθωσης του δέρματος από βλάβες που μπορεί να προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία. Επιπλέον, φαίνεται να μειώνει και τον ρυθμό γήρανσης των κυττάρων του οργανισμού μας.
Η βιταμίνη C που περιέχει η γλυκοπατάτα, αποτελεί μια αντιοξειδωτική βιταμίνη που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της φωτογήρανσης και είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου του δέρματος.
