Η σύνθεση της γύρης εξαρτάται από την φυτική προέλευση της. Στα σημαντικά συστατικά που περιέχει θα βρούμε: Πρωτεΐνη, λίπος, υδατάνθρακες, άνθρακα, ορυκτά υλικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αυξητικές και αντιβιοτικές ουσίες, καθώς και συστατικά που λειτουργούν ως ορμόνες.

Περιέχει πολύ μεγάλο ποσοστό υδατανθράκων. Η φρουκτόζη, η γλυκόζη και σακχαρόζη είναι τα σημαντικότερα είδη ζάχαρης που περιέχει. Χάρη σ αυτούς τους σακχαρίτες η γύρη δίνει άμεση δύναμη.

Τα ουσιαστικά λιπαρά που περιέχει είναι σημαντικά για τον μεταβολισμό της χοληστερίνης, την δομή των μεμβρανών και των ενζύμων των κυττάρων. Περιέχει όλα τα αμινοξέα και πολλές βιταμίνες. Οι σημαντικότερες είναι η A, η C, η E και όλο το σύμπλεγμα της Β.

  • Χαρίζει ευεξία, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και βελτιώνει τη σεξουαλική κατάσταση.
  • Aυξάνει την αντίσταση των τοιχωμάτων των τριχοειδών αγγείων και μειώνει τα εγκεφαλικά.
  • Η γύρη βοηθάει στην διανοητική λειτουργία και στη μνήμη.
  • Ενισχύει τη συστολή της καρδιάς.
  • Έχει διουρητική δράση.
  • Βελτιώνει την κατάσταση των ατόμων με ήπιες αλλεργικές εκδηλώσεις και τα βοηθά ώστε να αποκτήσουν βαθμιαία αντίσταση.
  • Έχει ευεργετική επίδραση στον προστάτη και βελτιώνει την ευεργετική αγωγή στην προστατίτιδα. Η γύρη επηρεάζει θετικά την τριχοφυΐα και το χρώμα των μαλλιών. Μετριάζει τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης.

Δοσολογία

Η κανονική δόση είναι 15-20 γραμμάρια (ένα κουτάλι της σούπας). Η θεραπευτική δόση (πάντα μετά τη συμβουλή του γιατρού μας) είναι 32 γραμμάρια την ημέρα.

Για τα παιδιά:

3-5 χρόνων, 12 γραμμάρια την ημέρα (ένα κουταλάκι του γλυκού)

6-12 χρόνων, 16 γραμμάρια την ημέρα

Για όλες τις άλλες ηλικίες, 20 γραμμάρια την ημέρα.

Η γύρη τρώγεται όπως είναι (λιώνει στο στόμα) ή διαλυμένη σ’ ένα ποτήρι χυμό.